Wat is slacklinen?

Slackline is ontstaan in de Verenigde Staten in de jaren 70. De klimmers gemeenschap ging slacklinen wanneer er niet geklommen kon worden en gebruikten het om de tijd te doden en te trainen. Met slacklinen train je je concentratie, de core strength en de vaardigheden om langdurig je balans te houden. Slacklinen is een sport dat recreatief wordt gedaan. De één gebruikt het om zijn balans en concentratie te trainen, en voor de ander is een vorm van bewegende meditatie.

Op het eerste gezicht lijkt slacklinen heel veel op koorddansen. Echter wordt er met slackline gebruik gemaakt van een 2,5 cm brede platte band gemaakt van nylon of polyester. De lijn wordt bevestigd tussen twee ankerpunten. Dit zijn vaak bomen.

Ondanks dat het een relatief jonge sport is die nog geen 50 jaar bestaat, zijn er in de laatste 5-10 jaar veel veranderingen geweest; online slackline groepen, er specialistisch slackline materiaal ontwikkeld en is de zichtbaarheid van slackline door middel van social media ontzettend toegenomen. In de tussentijd heeft de sport zich ontwikkeld van traditioneel slackline naar verschillende disciplines.

All pictures by LePryvate Outdoor Photography

Longlining

Een longline is een slackline die langer is dan 30m. De grens boven de 30m kan soms een uitdaging zijn omdat de slackline wat hoger boven de grond hand dan je bij een andere slackline gewend bent. De mogelijkheid om te varieren met de hoogte op de boom, de lengte en de spanning maakt dat een longline een eindeloze uitdaging in het park kan vormen om er op te lopen of voor trucs!

Tricklining

Tricklinen gebeurd op een zo strak mogelijke slackline. Dit geeft de mogelijkheid om hoog boven de slackline uit te springen op je voeten, billen of borst. Het bied de mogelijkheid tot verschillende trucs uit te voeren met rotaties en salto’s.

Rodeoline

Rodeoline is de kunst van het ongecontroleerde controleren! En wel het liefst schommelend of te wel surfend. Dit vind plaats op een slackline die niet strakker is dan je zonder ratel of span systeem kan opzetten. Liefst hangt die echt slap. Rodeoline is de perfecte training voor alle vormen van slacklinen en zorgt voor een zeer goed gevoel van wat je met je lichaam moet doen om in balans te blijven op de slackline.

Highline

It’s in the name, highlinen vind plaats op hoogte, wel zo hoog dat je je vast moet maken aan de slackline om niet erg vervelend op de grond te vallen. Dit gebeurd met een klimharnas, een stevig touw en aluminum ringen. Aan de hoofdlijn hangt ook nog een back-up lijn. Die zorgt er voor dat als er in het onwaarschijnlijk scenario wat mis gaat, je nog steeds veilig bent.

Humanline

Deze is vooral leuk voor op jams en festivals! Zoek zoveel mogelijk mensen bij elkaar om een zo’n lang mogelijke lijn te maken!

Waterline

Waterlinen gebeurd boven het water! Een heerlijke manier om in de zomer lekker buiten te zijn en van het water te genieten. Tegelijk is het de allerbeste training voor highlinen. Het zorgt er voor dat je de juiste focus vind om je niet te laten afleiden door het golvende water onder je. Daarnaast ben je genoodzaakt om uit het water te klimmen en op de lijn te draaien en weer op te gaan staan, net als op een highline. In Nederland zijn er verschillende plekken om te waterlinen.