Boombescherming bij Slacklinen

Boombeschemer SlackNED slackline
SlackNED boombeschemers, koop ze via www.slacklineshop.nl

Je kan misschien denken, heb ik dat nou echt nodig zo’n boombeschermer? De bast is toch sterk zat? En dat kleine beetje stof dat verdeeld de druk toch bijna niet? Uit onderzoek van de International Slackline Association (ISA) blijkt toch dat boombeschermers een essentieel onderdeel zijn van de slackline kit! Helaas worden er nog veel slacklines beginner sets verkocht zonder boombescherming en weet ook niet iedereen dat een boombeschermer zo’n belangrijk onderdeel is. Waarom leggen we je hieronder uit, en hopelijk raak je geïnspireerd om mensen in het park aan te spreken die niks van het bestaan van de boombeschermer afweten.

Druk van de slackline op de boom

Uit het onderzoek blijkt dat boombeschermers helpen bij het verdelen van de druk op het schors van de boom. Dit is belangrijk om het schors niet te beschadigen en de boom onnodig te belasten. Uit het onderzoek blijkt wel dat zonder boombescherming het mogelijk geen permanente schade aanricht aan de levende laag van de boom (cambium), maar daar wel een verhoogd risico op is!

Deze boom is NIET aangetast door een slackline en dient enkel als voorbeeld.

Frictie op de bast van de boom

De grootste vijand voor de boom is frictie op het schors van de boom. Denk bijvoorbeeld aan de bomen in hele drukke parken waar altijd fietsen tegen aan leunen. Dit kan leiden tot een aantasting van de bast wat de levende laag van de boom kan blootleggen. Dit is een groot risico voor de boom aangezien de binnenste, levende laag (cambium), open is gesteld aan de buiten wereld. Dit is DE kans voor insecten, schimmels en ziektes de boom te betreden en deze over de jaren aan te tasten. Op de lange termijn leidt dit tot een eerdere ondergang van de boom. En zeg nou zelf, dit hier naast wil je toch niet op je geweten hebben?

Heb je nou echt net je nieuwe slackline binnen en je hebt geen boombescherming (treepro) er bij gekregen, of de beschermer is te kort. Zorg dat je dan extra materiaal meeneemt, zoals bv een handdoek om tijdelijk (of permanent) te gebruiken. Blijkt die beschermer alsnog te kort te zijn. Zorg er dan voor dat vooral de voorkant van de boom is beschermt. Hier vind de meeste beweging plaats van de slackline of sling op de boom, en is de kans op frictie en beschadiging het grootst.
In de lente als de sapstroom het hardst is is het vooral belangrijk hier extra alert op te zijn. Enkele bomen die een dunne bast hebben kunnen hierom ook beter vermeden worden. Met name de Berken boom (makkelijk te herkennen aan zijn witte bast), moet met zachte hand worden behandeld.

Hoe doe je dat nu het beste boombescherming gebruiken?

Denk om de volgende punten wanneer je gaat slacklinen tussen twee bomen:

  • De diameter van de boom moet minstens 30 cm zijn. Zo ben je zeker dat de boom sterk genoeg is, en de druk van de slackline word beter verdeeld.
  • De boombescherming zit onder de slackline of sling. Op deze manier voorkom je dat je de bast van de boom beschadigd.
  • Boom slings zijn minstens 5 cm breed, dit zorgt voor een betere drukverdeling op de bast.
  • Bescherm het schors. Ondanks dat vele denken dat de boombescherming druk verdeeld, beschermt het voornamelijk tegen frictie.

Ons advies is om de slackliners in het park hier actief op aan te spreken. Zo zorgen wij ervoor dat slacklinen een veilig sport is voor onze omgeving, en het zo een breed geaccepteerde sport word. Gebruik deze webpagina om je kennis te delen met mensen die het bestaan van boombescherming nog helemaal niet kennen!

Extra informatie die jou hiermee kan helpen:

 

Meer informatie

De krachten die op een boom komen wanneer een slackline wordt opgezet kan opgedeeld worden in drie verschillende categorieën.

Spanning

De spanning is de kracht die de lijn uitoefent op de boom wanneer deze is opgespannen. De boom moet in staat zijn om deze kracht te kunnen houden. Het is niet makkelijk om in te schatten hoeveel krachten een boom precies kan houden. Om deze reden raden we dan ook aan om bomen te gebruiken die op zijn minst een diameter van 30 cm hebben. In deze flyer (en hiernaast) kan je zien hoeveel spanning er op jou slackline komt te staan. Je kan ook deze calculator gebruiken om de krachten te berekenen.

Druk

De druk die van de slackline naar de boom gaat hangt af van de spanning die op de lijn staat, de diameter van de boom en de breedte van de slings die om de boom zijn bevestigd. Hoe groter de bomen, en hoe wijder de slings des te minder is de druk op de bast van de boom. Bomen met een dunne schors zijn kwetsbaarder voor  beschadiging dan bomen met een dikkere schors. Om de boom goed te beschermen adviseren wij het gebruik van slings met een minimale diameter van 4cm die goed verdeeld wordt over de boom.

Wrijving

Om de schors van de boom tegen wrijving van de sling te beschermen, raden we aan om gebruik te maken van boombescherming. Boombescherming is gemaakt van robuust materiaal zoals tapijt of vilt. Op deze manier vindt de wrijving plaats op de boombescherming en blijft de schors van de boom onbeschadigd. Boombescherming dat 20cm breed is en 2-3 meter lang is hier goed geschikt voor.

Welke tree protection koop je dan?

Er zijn veel verschillende boombeschermers op de markt. Het liefst heeft SlackNED natuurlijk dat jullie die van ons kopen, deze voldoet aan alle voorwaarden die wij hier boven noemen, check ze hier! Voor leden zijn ze maar €15 voor een set, voor niet leden €22,50.