Boombescherming

Wil je boombescherming voor een slackline kopen?

Boombeschemer SlackNED slackline
 
SlackNED heeft nu eigen boombeschermers,  klik hier! 

 

 

Gebruik boombescherming wanneer je gaat slacklinen.

Denk om de volgende punten wanneer je gaat slacklinen tussen twee bomen:

  • De diameter van de boom moet minstens 30 cm zijn.
  • De boombescherming  zit onder de slackline of sling. Op deze manier voorkom je dat je de schors van de boom beschadigd.
  • Boom slings zijn minstens 5 cm breed.
  • Bescherm het schors. Ondanks dat vele denken dat de boombescherming druk verdeeld, beschermt het voornamelijk tegen frictie.

Ons advies is om de slackliners in het park hier actief op aan te spreken. Zo zorgen wij ervoor dat slacklinen een veilig sport is voor onze omgeving, en het zo een breed geaccepteerde sport word.

Extra informatie die jou hiermee kan helpen:

 

Meer informatie

De krachten die op een boom komen wanneer een slackline wordt opgezet kan opgedeeld worden in drie verschillende categorieën.

Spanning

De spanning is de kracht die de lijn uitoefent op de boom wanneer deze is opgespannen. De boom moet in staat zijn om deze kracht te kunnen houden. Het is niet makkelijk om in te schatten hoeveel krachten een boom precies kan houden. Om deze reden raden we dan ook aan om bomen te gebruiken die op zijn minst een diameter van 30 cm hebben. In deze flyer (en hiernaast) kan je zien hoeveel spanning er op jou slackline komt te staan. Je kan ook deze calculator gebruiken om de krachten te berekenen.

Druk

De druk die van de slackline naar de boom gaat hangt af van de spanning die op de lijn staat, de diameter van de boom en de breedte van de slings die om de boom zijn bevestigd. Hoe groter de bomen, en hoe wijder de slings des te minder is de druk op de bast van de boom. Bomen met een dunne schors zijn kwetsbaarder voor  beschadiging dan bomen met een dikkere schors. Om de boom goed te beschermen adviseren wij het gebruik van slings met een minimale diameter van 4cm die goed verdeeld wordt over de boom.

Wrijving

Om de schors van de boom tegen wrijving van de sling te beschermen, raden we aan om gebruik te maken van boombescherming. Boombescherming is gemaakt van robuust materiaal zoals tapijt of vilt. Op deze manier vindt de wrijving plaats op de boombescherming en blijft de schors van de boom onbeschadigd. Boombescherming dat 20cm breed is en 2-3 meter lang is hier goed geschikt voor.

Welke tree protection koop je dan?

Er zijn veel verschillende boombeschermers op de markt. Het liefst heeft SlackNED natuurlijk dat jullie die van ons kopen, deze voldoet aan alle voorwaarden die wij hier boven noemen, check ze hier! Voor leden zijn ze maar €15 voor een set, voor niet leden €22,50.